Ambitiøse klimamål
kræver handling
Ca. 40% CO2-reduktion er ny standard på hele Afløbssortimentet
Det lyder måske som et mirakel. Det handler i virkeligheden om at skaffe adgang til råmaterialer, som kan erstatte cement som bindemiddel i beton. Cement, som udgør den vigtigste bestanddel af beton, er nemlig et utroligt CO2-tungt materiale.
Der findes en række alternative råmaterialer, som kan erstatte dele af cementen, men ofte er der begrænsede mængder af dem. Når IBF nu kan ændre hele standardsortimentet på afløb, så skyldes det, at virksomheden anvender Ground Granulated Blast-furnace Slag (GGBS), som er et restprodukt fra stålproduktion. ”Det smarte ved GGBS er, at det er lige så stærkt som cement og skaber de samme egenskaber i beton.
Men fordi GGBS er et restprodukt, som opstår, når man producerer stål, så betragtes det som CO2-neutralt. CO2-udledningen fra stålproduktionen følger nemlig selve stålet og ikke spildet fra produktionen”, forklarer ingeniør og afdelingschef i IBF Jesper K. K. Bang. ”Det betyder, at CO2-udledningen fra beton reduceres drastisk, når vi anvender GGBS i stedet for cement”.
Brugen af GGBS er ikke nyt. Faktisk har GGBS været anvendt i betonproduktion i årtier i bl.a. Tyskland, men i Danmark har det aldrig været særlig udbredt. Det vil IBF imidlertid ændre på nu. ”Vi har sat alle sejl ind på at nedbringe CO2-udledningen fra vores produkter. Vi har arbejdet i flere år på at skaffe adgang til GGBS, og nu er vi klar til at sætte hastigheden på produktionen op”, siger Jesper K. K. Bang.
Branchen siger...
Rørene fra IBF er det nemme valg, for der er ingen merpris, og vi heller ikke skal ændre vores tilgang er på byggepladsen. Og når der ikke er en merpris og samtidig en CO2- reduktion sammenlignet med alternativet, vil vi altid gå efter den mulighed, hvor der er en CO2-reduktion.
- Sabrina Nybo
Bæredygtighedskonsulent, Procurement, HOFOR
Det gode ved de nye rør er, at det er nemt for vores folk. De står med et produkt, som ligner det produkt, de er vant til, og hvor de stadig kan udføre de faste procedurer for kvalitetssikring, som de plejer. Så jeg har meget svært ved at se argumentet for, hvorfor man ikke bare skal tage det i brug.
- Benjamin Christensen,
Projektleder, M.J. Eriksson